12 Ocak 2012 Perşembe

Dr. Mehmet Öz’den yaşamsal öneriler


Fazla kilolarınız, sağlıksız beslenme alışkanlığınız, asosyal yaşantınız, ilişki sorunlarınız… Hadi, şimdi, hemen yeni kararlar alıp hayatınıza yeni bir başlangıç yapın! Dr. Öz’ün yaşamsal tavsiyelerini dikkate alarak…

1. Esneme hareketleri yapın
Her sabah sadece 5 dakika esneme hareketleri yaparak güne başlamanız yeterli. Yapılan araştırmalar, düzenli esneme hareketleri yapmanın, esnek olmayı sağlamasının yanında insanı daha güçlü ve dayanaklı hale getirerek performansı da artırdığını göstermiştir.
Kendi rutininizi yaratabilir ya da benim yataktan kalkar kalmaz uyguladığım esneme hareketlerini yapabilirsiniz. Bu, gün boyunca kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.


Kalça ve diz arkası: Ayakta dururken, belinizden öne doğru eğilin ve ellerinizi yere değdirin. Bu pozisyonda, bir dizinizi hafifçe bükerken, diğerini düz tutun. Hareketi yaparken ayaklarınız düz olarak yere bassın. Dizlerinizi 15’er saniye değiştirerek hareketi uygulayın. Başınızın 250 kg olduğunu ve omurganızın uzayarak bütün gerilimi boşalttığını düşünün.


Sırt ve boyun: Ayakta durun ve ellerinizi başınızın üzerine doğru uzatabildiğiniz kadar uzatın. Sağ elinizle, sol el bileğinizi tutarak, yukarı doğru çekin. Sol topuğunuz ve sol serçe parmağınız arasındaki olası en uzun mesafeye ulaşıncaya kadar uzatın. Bu hareketi 15’er saniye ellerinizi değiştirerek uygulayın.

Göğüs ve kollar: Dizlerinizi yere koyun ve ayaklarınızın üzerine oturun. Dik durun ve ellerinizi arkada birleştirin. Kafanız dik halde ellerinizi mümkün olduğu kadar arkaya uzatarak esneyin. Ayrıca, çenenizi ileriye doğru uzatarak, ellerinizi boynunuzun arkasında birleştirip göğsünüzü ileriye doğru esnetin.


2. Kahvaltınızı düzenleyin
Fazla kilolara karşı savaş düzenli olarak yapılan sağlıklı bir kahvaltı ile kazanılabilir. Araştırmalar düzenli kahvaltı edenlerin, bu öğünü atlayanlara göre daha zayıf olduklarını gösteriyor. Hatta bir araştırma, kahvaltı öğününü atlayanların obezite riskinin dört kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Her gün aynı sağlıklı kahvaltıyı yapmaktan çekinmeyin.

Bir yemek seçin ve her gün onu yiyin. Yapılan bir çalışma, başarılı bir şekilde kilo kaybedenlerin, tüm besin gruplarında az çeşitli yiyecek tüketen kişiler olduğunu gösteriyor.


3. Yediklerinizi not edin
Gün boyunca hiç farkına varmadan hesapsızca kalori tüketebiliriz. Gıda günlüğü tutarak yediklerinizin farkında olun. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, gıda günlüğü tutanların tutmayanlara göre yüzde 50 daha fazla kilo kaybettiğini gösteriyor. Gıda günlüğü önemlidir; çünkü düşüncesizce yemek yemenizi engeller, yemeklerinizi doğru porsiyonda paylaştırmanızı sağlar ve nerede, ne zaman ve hangi duygularla yemek yediğinizi ortaya koyar.


4. Buzdolabını temizleyin
İçeriğinde “oz” basit şeker ve “ol” şeker alkolleri bulunan besinleri atın. Mutfağınızda bulunan her şeyin etiketini okuyun. Sonu “oz” ile büten bütün basit şekerler kalori yüklüdür. Sütteki laktoz ve meyvedeki fruktoz gibi doğal şeker olan iki istisna vardır. Az yağlı ürünleri atlamadığınızdan emin olun. Lezzet kaybını telafi etmek için genellikle şeker yüklüdürler. Sorbitol, manitol, xylitol gibi sonu “ol” ile biten içeriğe sahip besinlere dikkat edin.

Gazlı içecekler ve bisküviler gibi üzerinde “şekersiz” yazan işlenmiş gıdalar ve ürünler, genellikle şeker alkolleri içerir. Ancak şeker alkollerinin en sık görülen yan etkileri şişkinlik ve ishal olasılığıdır. Şeker alkolleri, kalori olarak düşük olmasına rağmen, hiç kalorisiz değildir ve eğer çok miktarda tüketilirse şeker içeren yiyeceklerle aynı şekilde kilo almaya yol açabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder